Nu is het moment om je energietarieven voor een jaar vast te leggen, aldus diverse vergelijkingssites en energie-experts. Er zijn verschillende redenen waarom een vast jaarcontract voor energie nu aantrekkelijk is. Ten eerste wordt verwacht dat de gasprijzen aan het einde van dit jaar fors zullen stijgen, met wel 50 procent.

Momenteel zijn de kale gasprijzen nog relatief laag, dus het is verstandig om nu een jaarcontract af te sluiten en zo te profiteren van lagere tarieven. Een contract afsluiten in mei bijvoorbeeld, kost momenteel zo’n 39 eurocent per kuub, exclusief belastingen.

Prijzen onder het prijsplafond

Een tweede reden om nu te kiezen voor een jaarcontract is dat je direct kunt profiteren van prijzen onder het prijsplafond. Met een jaarcontract ben je namelijk verzekerd van energieprijzen die onder het prijsplafond blijven, zelfs als je minder verbruikt dan de gestelde limieten van 1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom. Dit betekent dat je ook tijdens de ‘dure’ wintermaanden van 2024 zekerheid hebt over je energieprijs, aangezien het prijsplafond dan komt te vervallen. De beste jaarcontracten zitten momenteel zo’n 2 cent onder het prijsplafond voor stroom en 10 cent onder het prijsplafond voor gas. Dit kan aanzienlijk schelen in de kosten. Stel bijvoorbeeld dat je de rest van dit jaar nog 900 m3 gas en 2.000 kWh stroom verbruikt, dan ben je maar liefst 130 euro minder kwijt dan wanneer je zou betalen volgens het prijsplafond.

Vanaf juni wellicht duurder energiecontract

Een derde reden om nu te kiezen voor een vast jaarcontract is dat het opzeggen van je contract vanaf juni duurder wordt. Op dit moment betaal je ‘slechts’ 100 euro als je besluit om je contract voor het einde van de looptijd te beëindigen. Echter, vanaf juni wordt de hoogte van de opzegboete gekoppeld aan het verlies dat de energieleverancier maakt als jij voortijdig opzegt. Dit betekent dat je het verwachte restverbruik moet betalen, vermenigvuldigd met het verschil tussen de marktprijs en het tarief in het lopende contract. Als de tarieven de komende tijd nog verder dalen, kun je dus voor een vrij laag bedrag onder je contract uitkomen.

Opvallend is dat bijna alle grotere energiebedrijven, op Vattenfall na, inmiddels een vast jaarcontract voor stroom en gas in hun aanbod hebben opgenomen. Er zijn momenteel maar liefst 13 energiemaatschappijen waar je een jaarcontract kunt afsluiten.

Bekijk het aanbod op de website, voer je postcode in en kijk wat van toepassing is op je situatie.

10/10 - (3 stemmen)