De meeste huishoudens hebben een energiecontract voor onbepaalde tijd en kunnen elk moment overstappen van energieleverancier. Heb je echter een contract voor bepaalde tijd (met einddatum), dan kun je pas overstappen als je energiecontract bijna afloopt. Anders riskeer je een boete.
De helft van de mensen in Nederland heeft een variabel energiecontract. Dit betekent dat hun energieleverancier het tarief voor gas en elektriciteit twee keer per jaar, of vaker als dat vanwege marktomstandigheden nodig is, kan aanpassen. (info: ACM)
Overstappen van energieleverancier. Overstappen van energiecontract en/of energieleverancier kan je veel geld besparen en is helemaal gratis. Zelfs als je ieder jaar overstapt. Sterker nog, het is aangeraden om de energietarieven minstens één keer per jaar onder de loep te nemen.
Als u van leverancier wilt veranderen, moet u enkel een contract met een andere leverancier tekenen. U moet uw huidige contract dus niet opzeggen, noch per aangetekende brief, noch per fax of mail. Uw nieuwe leverancier regelt alles. Hou wel rekening met een opzegtermijn van 1 maand.
Ja vergelijken via onze website is gratis.
Over het algemeen is het voordeliger om een energiecontract met vaste tarieven te kiezen, omdat de jaarkosten in deze contracten lager liggen dan bij een variabel energiecontract. Vaak bieden energieleveranciers ook welkomstkortingen aan bij vaste contracten.
Kies je voor een variabel tarief, dan wordt de prijs die jij voor je energie betaalt elk kwartaal berekend volgens de actuele marktprijzen. Je kiest dus voor een tariefformule en niet voor een vaste prijs. Het grote voordeel hier is dat wanneer de energieprijzen sterk dalen, je hiervan onmiddellijk meegeniet.