Het energiebedrijf Vattenfall zal de variabele tarieven voor bestaande klanten verlagen vanaf 1 juli 2023. Zowel de stroom- als gasprijzen zullen dalen. Een nog interessantere ontwikkeling is de terugkeer van het vaste contract bij Vattenfall. Vanaf 1 juni kunnen huishoudens een contract voor één of zelfs drie jaar afsluiten. Momenteel is Vattenfall de enige energieleverancier die meerjarige energiecontracten aanbiedt, hoewel uit onderzoek blijkt dat andere energieleveranciers hier binnenkort mee beginnen.

Vanaf 1 juni weer een jaarcontract bij Vattenfall

Voor het eerst in een tijdje is het straks weer mogelijk om een leveringstarief voor drie jaar vast te leggen, waardoor huishoudens lange tijd zekerheid hebben over de kosten voor elektriciteit en gas. Tot nu toe biedt geen enkele andere energieleverancier meerjarige contracten aan, hoewel er wel 13 bedrijven zijn waarbij een vast jaarcontract mogelijk is. Vattenfall biedt vanaf 1 juni ook een jaarcontract aan. De nieuwe vaste energietarieven bij Vattenfall zijn nog niet bekend.

Nieuwe opzegregels voor energiebedrijven

De nieuwe opzegregels die vanaf 1 juni 2023 van kracht zijn, maken het voor energiebedrijven weer interessant om langlopende contracten aan te bieden. De boete die klanten betalen bij vroegtijdige beëindiging van een lopend contract zal worden gekoppeld aan het werkelijke verlies dat de energieleverancier lijdt. Energieleveranciers kunnen dus met veel minder risico meerjarige contracten aanbieden. Het nieuwe driejarige contract van Vattenfall zal binnenkort worden opgenomen in de energievergelijker.

Voor klanten bestaande kosten verlaagd

Daarnaast heeft Vattenfall de tarieven voor klanten met een bestaand variabel energiecontract verlaagd. Nieuwe klanten kunnen al direct profiteren van de lagere tarieven, terwijl de tarieven voor bestaande klanten pas per 1 juli gelden. Momenteel liggen de energieprijzen voor het variabele contract op € 0,389 per kWh voor elektriciteit en € 1,330 per m3 voor gas. De terugleververgoeding blijft op 16,8 cent per kWh staan.

10/10 - (3 stemmen)