Ouderen laten besparingen liggen: Senioren zouden veel meer financieel voordeel kunnen halen uit bewust omgaan met energie en het energiezuiniger maken van hun woning door bijvoorbeeld isolatie. Toch is het vooral deze groep die kansen laat liggen. Dit publiceert Vereniging de Vastelastenbond dinsdag.

In 2015 was er wederom weer een toename van het aantal overstappers van energieleverancier. Echter een belangrijke groep blijft achter: senioren.

In tegenstelling met huishoudens met een modaal inkomen geven senioren procentueel gezien meer uit aan stroom een gas: gemiddeld bijna 10 procent van het maandelijkse inkomen. Dat is een behoorlijk groot gedeelte. Juist voor deze huishoudens zou het overstappen van energieleverancier of energiebesparende maatregelen, zoals het aanbrengen van isolatie uitkomst bieden.

Bij pensionering hebben ouderen vaak per maand minder inkomen. Echter zijn ze vaker thuis, waardoor ze juist meer energie verbruiken. De verwarming staat over het algemeen de hele dag aan, de gewenste kamertemperatuur ligt vaak hoger en ouderen wonen tegenwoordig langer thuis. Dit zorgt voor een stijging in het stroom en gasverbruik.

Overstappen naar een andere goedkopere energieleverancier loont. Bij een gemiddeld verbruik (3500 kWh en 1600 m3) kan het verschil tussen het duurste en goedkoopste energiecontract oplopen tot € 480,- op jaarbasis. Dat is een hele grote besparing. Toch is het vooral de groep ouderen die deze kansen te weinig benutten.

Start daarom ook met besparen en vergelijk direct.

4.6/10 - (14 stemmen)