Stijgende energieprijzen 2021

Wie nu een nieuw energiecontract afsluit, is duurder uit dan een half jaar geleden. Onder meer door de gestegen vraag naar gas lopen de prijzen hard op.

Stroom is  22 procent duurder geworden, gas 19 procent. Daarmee is een eind gekomen aan de periode waarbij gas en elektriciteit relatief goedkoop waren vanwege de coronacrisis.

Een gemiddeld huishouden dat nu een energiecontract afsluit is op jaarbasis 125 euro duurder uit dan vier maanden geleden, ziet de vergelijkingssite. Mensen met een variabel contract kunnen het op 1 juli gaan merken als de tarieven worden aangepast.

De stijging van de energieprijzen is in CBS-cijfers vooralsnog minder groot, al blijkt ook uit die cijfers dat de omslag is ingezet.

Langdurige kou oorzaak stijgende energieprijzen

Volgens energiebedrijf Vattenfall heeft de stijging van de energieprijzen te maken met het koude weer in Europa. “De gasmarkt is door de langdurige kou van de afgelopen maanden een stuk krapper geworden. Er is weinig gas beschikbaar door onder andere gasvoorraden die vrijwel leeg zijn en een beperkte toevoer van LNG naar Europa. Door de lage beschikbaarheid van gas lopen de gasprijzen op.

Voor huishoudens is de energierekening een belangrijke kostenpost. Het CBS berekende begin dit jaar dat een huishouden ruim 1500 euro per jaar kwijt is aan de energierekening.

Doordat huishoudens deze lente langer de verwarming aanzetten dan in andere jaren en door de gestegen energieprijzen is het waarschijnlijk dat dat bedrag dit jaar gaat oplopen.

Vergelijk je huidige kosten

Wilt u ook stemmen?